Kurkumu Nakliceno.cz znají strávníci na celém světě a ani Česká republika není výjimkou. Dováží se k nám již mnoho desetiletí, a to nejčastěji v podobě koření nebo kořenících směsí. Je to rostlina tropického klimatu, daří se jí nejlépe tam, kde teplota po celý rok neklesá příliš nízko, v ideálním případě kolem 25 stupňů Celsia, a kde je k jejímu pěstování k dispozici dostatek slunečního svitu a vysoká vlhkost vzduchu. 

kurkuma a zázvor

Bez kurkumy by neexistovalo kari koření, indická kuchyně by přišla o významný zdroj dochucování pokrmů a to se samozřejmě netýká pouze Indie, ale celého světa. Evropané se s kurkumou nejčastěji setkávají ve skryté podobě, např. se přidává při přípravě těstovin, k dochucování rýže a kuřecímu masu. Využívá se především jeho výrazné žluté barvy, která obohacuje jídla na talíři vzhledově, ale to není jediný důvod, proč bychom ji měli mít doma v zásobě.

žlutá kurkuma

Povzbuzuje činnost trávicích orgánů – podobně jako zázvor, je i kurkuma zahřívajícím elementem, Tradiční čínská medicína s tímto výrazem operuje v souvislosti s prokrvováním sliznic trávicího traktu, což tím pádem přispívá k lepšímu trávení. V této podobě je lidstvu známa již déle, než deset tisíc let, zpočátku ji znali jen Asiaté, na naše území pronikla až mnohem později zásluhou mořeplavců v 16. století v období renesance.

S pepřem se lépe vstřebává kurkumin – kurkumin je jednou z významných látek, které vykazují antioxidační efekt. Má také pozitivní vliv na překyselení a pomáhá odstraňovat z těla toxické látky a metabolické zplodiny. Jestliže pokrmy okořeníme současně pepřem, bude kurkumin lépe využitelný a prospěšný.

Zdraví prospěšné látky obsažené v kurkumě působí v lidském těle také jako stimulant nervové soustavy a mozkové tkáně, krevního oběhu a imunitního systému, tím pádem lze s její pomocí léčit civilizační choroby včetně různých zánětlivých procesů. Lidové léčitelství zná řadu receptur, které kurkumu kombinují s dalšími složkami, např. s brusinkami nebo zázvorem.